• 4 tips na het overlijden van een dierbare

  Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met het verlies van een dierbare.

  Voor mij was dat in oktober 2009 toen mijn vader plotseling overleed.

  Iedereen gaat op zijn/haar eigen manier om met het verlies. Er is niet één manier.

  Uit eigen ervaring wil ik graag wat tips met je delen die mij destijds heel erg geholpen hebben:

  1. Deel je gevoelens/emoties met iemand/mensen die je vertrouwt. Blijf er niet alleen mee rondlopen. Zoek zo nodig professionele hulp. Leg eventueel voor jezelf een dagboek aan waar je al je gevoelens in opschrijft.

  2. Richt een speciaal plekje in voor jouw overleden dierbare. Ik heb zelf een mooi altaar gemaakt waar ik foto’s van mijn vader heb staan, kaarsjes en een wierookhouder waar ik iedere dag een wierookstaafje brand. Dagelijks sta ik even voor het altaar en maak ik vanuit mijn hart contact met mijn vader en bedank ik hem voor wat er op dat moment in mij opkomt en stuur ik hem liefde vanuit mijn hart (aangezien ik erin geloof dat alleen zijn lichaam is gestorven en niet zijn ziel wat inhoudt dat het wezenlijke niet verloren is).

  3. Sta ook eens stil bij welke mooie nieuwe ervaringen er (zijn) ontstaan na het overlijden van je dierbare. Een medaille heeft altijd 2 kanten. Iets intens verdrietigs kan aan de andere kant op een ander vlak ook vaak weer iets heel moois opleveren. In mijn geval is de band met mijn zusje bijvoorbeeld duidelijk verbeterd/ verdiept. Verder heeft een hele goede vriend van mijn vader en zijn familie ons over mijn zusje en mij ontfermd toen we van alles moesten regelen na zijn overlijden aangezien mijn ouders gescheiden waren. Dat is inmiddels uitgegroeid tot een mooie vriendschap. Wij zijn altijd welkom daar en we ervaren heel veel steun van deze familie terwijl we ze voorheen eigenlijk niet goed kenden.

  4. Bedenk dat tijd alle wonden heelt. Natuurlijk zullen er altijd moeilijke momenten blijven, zeker rond bepaalde speciale dagen maar voor de meeste mensen geldt dat ze makkelijker met het verdriet om kunnen gaan naarmate er meer tijd over heen is gegaan. Ook daarin is geen standaardtijd te noemen, dat is voor iedereen anders.

  0 Comments

Photo crop (passport)

You are viewing the text version of this site.

To view the full version please install the Adobe Flash Player and ensure your web browser has JavaScript enabled.

Need help? check the requirements page.


Get Flash Player