• Omgaan met Tegenslagen: 10 Tips

  Vroeg of laat zal je te maken krijgen met tegenslagen in je leven. Of misschien heb je er nu al mee te maken. Je wordt bijvoorbeeld ontslagen, verliest een dierbare, je relatie gaat uit, je wordt ziek. Tegenslagen horen bij het leven. Hoe kun je op een positieve manier met tegenslagen omgaan?

  1. Probeer om iets positiefs te zien in de situatie

  Door in tegenslagen op zoek te gaan naar de positieve kanten van de gebeurtenis kan het dragelijker voor je worden. Doe je best om iets positiefs te zien. Doordat je werkeloos bent heb je bijvoorbeeld eindelijk tijd voor dingen waar je normaal gesproken nooit aan toekomt.

  2. Geloof dat alles met een reden gebeurt

  Ga er vanuit dat deze gebeurtenis jou overkomt om je te laten groeien. Dit besef geeft hoop en steun. Kijk dus vooruit en vertrouw erop dat elke tegenslag jou een sterker en wijzer persoon zal maken. Beschouw iedere tegenslag als een kans.

  3. Schrijf

  Wie zijn gevoelens van zich afschrijft kan beter omgaan met problemen. Door te schrijven orden je je gedachten en krijg je een beter overzicht.

  4. Besef dat alles tijdelijk is

  Je leven en de problemen in je leven zijn tijdelijk. Je probleem zal ooit verdwijnen, het is niet permanent. Kijk maar eens terug op je leven en besef dat er in het verleden problemen zijn geweest die toen heel groot leken maar nu totaal verdwenen zijn.

  5. Relativeer

  Probeer je problemen en tegenslagen te relativeren. Plaats ze in een groter geheel. Als je jezelf bijvoorbeeld eens verplaatst naar de maan en vanaf daar naar jou als stipje ergens op de wereld kijkt met jouw probleem, ervaar je mogelijk al dat je probleem minder intens aanvoelt. Het helpt om vanaf een afstand naar je probleem te kijken. Besef daarnaast dat jij niet de enige bent die dit probleem heeft. Er zijn ontzettend veel anderen die op dit moment soortgelijke problemen als jij ervaren ook al ken je ze misschien niet persoonlijk.

  6. Ontspan je lichaam

  Door bijvoorbeeld te gaan sporten, dansen, naar rustgevende muziek te luisteren of comedy’s te kijken. Lachen is een geweldige manier om je lichaam te ontspannen. Je problemen voelen meteen veel lichter aan.

  7. Neem iemand in vertrouwen

  Deel je problemen en gevoelens met anderen. Dat maakt dat je probleem lichter aanvoelt.

  8. Wees dankbaar

  Wees dankbaar voor wat er wél goed gaat in je leven. Schrijf dagelijks 10 zegeningen op en je zult je als het goed is een stuk beter voelen iedere dag.

  9. Kijk vooruit

  Alles wat geweest is komt niet meer terug. Accepteer de situatie zoals die is en kijk hoe je er het beste van kan maken.

  10. Lees boeken die je kunnen helpen om beter met tegenslagen om te gaan

  Onderstaande boeken kunnen je helpen in tijden van tegenslagen.

  Veerkracht of Omgaan met tegenslag

  Op jouw geluk!

  0 Comments

Photo crop (passport)

You are viewing the text version of this site.

To view the full version please install the Adobe Flash Player and ensure your web browser has JavaScript enabled.

Need help? check the requirements page.


Get Flash Player